przejdź do Sochaczew.pl
498780 odwiedzin
W krainie krówek ciągutek

27 listopada uczniowie klasy 1b i 1c z wychowawczyniami udali się  na „słodką” wycieczkę do Fabryki Krówek w Milanówku. Poznali tam tajemnicę produkcji tych cukierków. Okazuje się, że krówka  ma prawie 100 lat  i teraz trzecie pokolenie cukierników -  wnuk Piotr Pomorski i wnuczka Konstancja Dołęga- Dołęgowska - produkują krówki według dawnej receptury Feliksa Pomorskiego. Abyśmy mogli wejść do fabryki każdy z nas musiał założyć czepek i fartuch. Z niesamowitą uwagą śledziliśmy cały proces wytwarzania cukierków. A odbywa się to w następujący sposób: najpierw wlewa się mleko, dodaje cukier, masło, syrop glukozowy, wanilinę i całość podgrzewa się do 115 C. Potem masę  krówkową  studzi się na  metalowych stołach. Ostudzoną masę przepuszcza się przez prasę, żeby nadać jej odpowiednią grubość, a następnie tnie się na małe kawałki i zawija w papierki. Jedna osoba  zawija około 8000 sztuk cukierków dziennie – oczywiście ręcznie! Najmilszym momentem była możliwość skosztowania świeżo zrobionej na naszych oczach krówki. Po degustacji humory nam dopisywały. Z wielką ochotą wykonywaliśmy  więc własne etykiety na cukierki i zawijaliśmy w nie krówki „ciągutki”.  Na pożegnanie wszyscy otrzymaliśmy słodką niespodziankę. To była udana wycieczka.

M. Skrobosz,  B. Przydworska,  E. Zatorska

A A A
27.11.2018
godz.14:12
 
kontakt
imię i nazwisko
adres e-mail
wiadomość